2014. április 5., szombat

Európai önkéntesség

Van az EU-nak ez a projektje (EVS, link alább), melynek híre sajnos nem sokakhoz jut el Magyarországon, s ráadásul még akkor sem mindig a célcsoporthoz. Pedig nagy lehetőség, megajándékozhat(na) sokakat az utazás, a személyiségfejlődés, a nyelvtanulás, a nagyobb önismeret, az interkulturalizmus megtapasztalásának sanszával. A legfontosabbat ki ne felejtsem: az esélyegyenlőség törékeny bűbájával.

17-30 év közötti emberek jelentkezhetnek (hátrányos helyzetű fiatalok már 16 éves kortól), a paletta rendkívül sokszínű, önkéntes feladatkörök százai várnak a lelkes tanulni, változni vágyókra. (Vagy ha valaki épp csak kalandozni szeretne, s esze ágában sincs megváltozni, annak is. Ebben az esetben jelentkezik a projektek legjótékonyabb hatása.) 

Okos dolog az, ha egy külföldi, más kultúrából jövő és más tapasztalatokkal rendelkező személy vesz részt egy-egy önkéntes projekt megvalósításában, az egyaránt kedvezően befolyásolja mind a munkát, mind az odautazó önkéntes személyiségét. E két entitás sokat tanulhat egymástól: kommunikációs kultúrát, munkamorált, nyelvet, képességet az optimistább jövőkép kialakítására, és ez nem túlzás, hiteles beszámoló alapján merem leírni. 

A legnagyobb probléma ezzel a valóban jó kezdeményezéssel az, hogy kevesen tudnak róla, valahogy nem elég hatékony a marketingje, illetve nehezen ér el a célközönséghez. Egyetemeken, alternatív nagyvárosi szórakozóhelyeken propagálják, s így - nyugodtan kijelenthetjük, - főleg olyan fiatalokhoz jut el a híre, akik már rendelkeznek valamilyen kulturális tőkével. Tanárként én sem foglalkoztam ilyen lehetőségekkel, pedig egy szakiskolában is tanítva nem kevés diákomnak segíthettem volna kilépni nehéz körülményeiből. (Kár, hogy így történt, s közben tudom, hogy a kiemelés mindig nagyon nehéz, nagyon hosszadalmas munka, s talán senkit sem sikerült volna életreszóló élményhez juttatni az EVS segítségével. Mégis, ha újra kezdem a tanítást, ilyenekre is szeretnék majd figyelni.)

Látogassatok el az alábbi linkekre, és juttassátok el az EVS hírét minél több helyre - hátha pont ti lesztek a hatékony közvetítők!

Az EVS-ről magyarul

Az EVS-ről angolul

Láthatjátok, a pályázatok nyelvezetének megértése, a jelentkezés módja - mind-mind tudást, tapasztalatot igénylő feladatok, így azt gondolom, hogy az EVS akkor tud eljutni a célcsoport tagjaihoz, ha azokat tapasztaltabb segítők támogatják az egész jelentkezési procedúra során. Épp ezért szép feladat, jó kezdeményezés lehet a Szolgálat hírét vinni lelkiismeretes tanároknak, ifjúságnevelőknek, akik okos asszisztenciájukkal (ebben biztos vagyok) jó helyre fogják terelni a kezdeményezés szelét. 

Szép hétvégét mindenkinek, mi már készülődünk a hazaútra, bő egy hét és otthon leszünk, végre. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése