2014. április 7., hétfő

Hazaút előtt

Egy hét múlva indulunk. 
Én nem tudom, hogy amikor valakik nagyon régen úgy döntöttek, hogy az időt percekre, órákra, hetekre osztják, hogyan alakították az egységeket. Tapasztalataik alapján vagy hasraütésre ítélték meg a hosszakat? Azt gondolták vajon, hogy ha hatvanig számolnak, pont egy rakás dolgot végig tudnak csinálni, ezért nagyon praktikus lenne ezt az időegységet forgalomba hozni? A nap időtartama persze adott volt, de miért pont heteket álmodott meg az a Gergely? Miért nincs szavunk a tíznapra vagy a nyolcra, vagy ez így abszolút hülyeség, és tanuljak már meg kicsit türelmesen és logikusan végigrágni dolgokat (vagy utánajárni ezeknek, ha a képesség a gondolkodásra végképp elhagyott)? Érzem az egész eddigi mondathalom butaságát, és mégis felvillanyoz: egy hét múlva indulunk haza, és mindig ilyenkor, pontosan ezen a napon kattan be valami az agyamban, jóleső izgalom, tervezgetés, ismerős szagok és arcok a memóban, várakozás. Ha már csak egy hét van hátra a nagy útig, tennivalók villannak meg, el ne felejtsem ezt és azt, meg álomdarabkák, hogy fog vonulni a gyerek a kis hátizsákjával a terminálban és hogy fogja falni a piros pöttyöst Budapesten, áhítattal, túrós-csokis vigyorral a száján.

Nem posztgiccses hazaszeretet íratja velem a sorokat, hanem valódi boldogság, őszintén megélt honvágy, miközben szeretek én itt is, és hálás vagyok minden egyes folyóparti biciklizésért a német fák alatt is.


Egy hét, és mennyi tennivaló feszül nekem, egytől-egyig kellemes kötelesség, és pont ma este jutnak eszembe, mintha a láthatatlan komornyik az agyban most köszörülné épp meg a torkát, khm, itt az ideje, asszonyom, kétségbeesni. De csak finoman, nyilván nem kétségbeesésről van szó, csupán halvány belső alarmról, készenléti állapotról, kattog biztatva a visszaszámlálás: mindjárt-mindjárt-egyre inkább mindjárt! Ezt el nem hinné nekem senki, és nem is tudom, kié az érdem, hogy alakítva volt-e egyáltalán ez a dolog bennem, de olyan örömmel utazom haza, oly mélyen megélem a megérkezés néhány másodpercbe sűrített élménybombáját, ahogy a nagyszülői karok a gyerekre fonódnak, és körülöttem ismerős szavak, színek, szólamok - hogy az túlzás nélkül mindig egy rövid élet: meghalás és megszületés. 

Biztos mindenkiben más a hazaérkezés lepárlódása, és nincs bennem kritika bármilyen más viszonyulás iránt, miért is lenne. Élvezem, hogy nekem ez jutott, talán akkor sem lennék boldogabb, ha a külföldre költözés jelentené álmaim beteljesedését, és a hazaút csak szükséges (akár kellemes) kis találkozások sokaságát jelentené. Az otthon töltött napok így ebben a szép állapotban nagyon koncentrálttá, vibrálóvá tudnak válni, kell az odafigyelés, az okos tervezés, hogy minél több találkozás megvalósulhasson, és néha még így is elvérzek, remélem, megértik ezt a jó barátok.

Egy hét, és otthon írhatok egy-egy bejegyzést a blogra, minőségi változásról álmodozom, ha elképzelem. Jut idő majd olvasásra, a húsvét misztériumára, nekem fontos beszélgetésekre, és ami a legfontosabb: a fizikai jelenlétre. Mert ha úgy figyelek a szerettemre, hogy látom pontosan minden rezdülését, ha közben hat rám a kémiája (szándékosan nem írok illatokról, érintésekről), akkor sokkal élőbbé, szebbé, hatékonyabbá válik kettőnk közt a kommunikáció, (és nagy kár, hogy ez egy közhely.) A megtapasztalás adja a többletet a mostanihoz képest, mert tudom (hallottam és láttam a fotót), hogy a kishúgom szobája hogyan  szépül, és hogy az újszülött ikerpár tagjai, Saci és Zsófi megérkeztek, de mégis, amikor majd jelen leszek, a tér majd köréjük és körém szűkül, az lesz majd az igazi megtudás, mintha minden addigi csak homályos híradó lett volna, megkérdőjelezhető adatokkal. Akkor válik majd bennem a valódiság kerek egésszé, akkor tudom kiejteni a szót, köszönöm, a legőszintébben, és ezekre a pillanatokra lesz szükségem a későbbiekben, hogy leküzdjek kicsiny akadályokat.

Nagyon várom. Egy hét múlva indulunk.  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése