2013. június 30., vasárnap

Az ideális feleségjelölt

Már írtam arról, hogy ha itthon (Magyarországon) vagyok, akkor minden alkalmat megragadok a pihenésre, kikapcsolódásra. Így van ez most is: nem rég a Mátrában egy varázslatos kis faházban tölthettem egy hetet (barátok jóvoltából), most pedig a Bükk szépségét élvezhetem néhány napig szüleimmel, testvéremmel és gyerekemmel. Hegyek vesznek körbe, s a mindent átjáró friss levegő. Igazi töltődés. Ma azonban, mikor a kislányom elaludt ebéd után, egy kis olvasásra vágytam, így felkutattam, milyen magazinokat rejt az a stóc a kandalló mellett, melyet elégetésre szántak a (most már világosan látom) bölcs tulajdonosok.

Így bukkantam rá a Men’s Health (számomra ismeretlen médiatermék) 2005. júliusi számára. Én nem szeretem az ilyen típusú újságokat, nem köt le egy tömény, többszáz oldalnyi hogyan legyünk izgalmas testű, jó pasik/csajok, menő tárgyakkal rendelkező, igazi 21. századi emberek, akik azért lelkileg is rendben vannak-jellegű cikkfolyam. Már vissza is dobtam volna az újságot, ha nem láttam volna meg az egyik címlapsztorit, öles betűkkel hirdetve: „13 módszer, amellyel tálcán érkezik a szex.” Ezen nem tudtam túllépni, és kíváncsisággal vegyes undorral lapoztam bele a magazinba, miközben azon töprengtem, vajon ez most tényleg tizenhárom trükk, amivel a gyanútlan lányokat ágyba tudják csalni a körmönfont férfiak? Érdekes módon a jelzett oldalon már más volt a cím: „Vajon ő az igazi?” Az azt követő néhány mondatból pedig kiderült az is, az újságíró nem másra vállalkozott, mint pontokba szedni, milyen is az ideális nő, vagyis milyennek kell lennünk, ha azt akarjuk (szeretnénk), hogy valaki feleségül vegyen minket. Hát ugye, ezt a cikket nem lehetett nem elolvasni, már csak azért sem, mert épp nyakig merültem az apa-témakörbe, s így nyilván kicsit a házasságéba is. S mivel tudom, hogy egy rendszeres olvasóm már biztos van, arra gondoltam, itt is megosztom az írás tanulságait. Borzasztó lesz, érdemes kapaszkodni.

  1. elvárás – Ha a férfi túl sokat iszik egy buliban, és ezért nevetségesen viselkedik (hangoskodik, kellemetlen helyzetbe hoz másokat, kárt tesz a berendezésben stb.), az ideális partnernő egy rögtönzött kis showműsorral elvonja a figyelmet a férfiról, majd szidalmazás helyett, a helyzetet elsimítva, diszkréten hazaviszi őt.

  1. elvárás – Ha a férfi hirtelen felbuzdulva, az önmegvalósítástól vezérelve otthagyná jólfizető állását, hogy környezetvédő aktivista legyen, az ideális partnernő szertefoszlatja gyermeteg álmait, a karriert és anyagi biztonságot szem előtt tartva a helyes úton tartja őt.

  1. elvárás – Ha a férfi nem akar beszélni problémáiról, az ideális partnernő bizonyos jelekből mégis észreveszi, hogy gondjai támadtak, és határozottan, szeretettel, mégsem erőszakosan alkalmakat teremt, hogy megbeszéljék azokat.

  1. elvárás – Az ideális partnernő nem hízik el. Tudja ugyanis, hogy ha vékony, párja is veszi a fáradságot, hogy megőrizze alakját.

  1. elvárás – Ha a férfi egy munkahelyi program miatt lemondja a randit, az ideális partnernő elfogadja a bocsánatkérést, és sértődés nélkül beszél meg egy új találkát.

  1. elvárás – Ha a férfi egy másik nő mellét bámulja, az ideális partnernő elfogadja, hogy az élet már csak ilyen, a „nők általában a kisbabákat, a férfiak pedig a női bájakat veszik észre leghamarabb”.

  1. elvárás – Ha a férfi szerelmeskedni akar, a(z ideális) partnernő pedig nem, akkor az ideális partnernő nemet mond, de másnap reggel meglepi párját az elmaradt aktussal.

  1. elvárás – Ha a férfi hétfői telefont ígér kedvesének, de még szerdán sem hívja fel, akkor az ideális partnernő nem hagyja annyiban a dolgot: jó kifogást, bocsánatkérést és jóvátételt vár.

  1. elvárás – Az ideális partnernő gondoskodik róla, hogy párja mindig az alkalomnak megfelelően öltözzék.

10.  elvárás – Az ideális partnernő nyitott, ha párja új dolgokat akar kipróbálni az ágyban.

  1. elvárás – Az ideális partnernő engedélyt ad párjának, hogy találkozzék volt barátnőjével, cserébe azonban elvárja, ő is megtehesse ezt.

  1. elvárás – Ha a férfi részegen üvöltözve állítana haza a barátaival, az ideális partnernő nem ugrik ki az ágyból, hogy velük mulasson, hanem szigorúan fellép: véget vet a bulinak, párját pedig a kanapéra parancsolja.

  1. elvárás – Az ideális partnernő nem várja el párjától, hogy pár napig tartó távolléte után rend fogadja otthon.

Nos, eddig tartott a rémséges felsorolás. Nincs könnyű dolga a mai lányoknak, ha férjhez akarnak menni, különösen, ha hihetünk az imént vett elváráslistának. (Nem beszélve a férfiak „szabadságvágyáról”, erről még biztosan fogok írni.) A cikk írója leszögezi, azt a lányt érdemes elvenni, aki legalább 10 pontnak megfelel. Én azt mondom, nem elvárható ennyi dolog egy lánytól sem, és nem nevezhető jó kapcsolatnak az, ahol az egyik fél ennyivel okosabb, előrelátóbb, bölcsebb, nyugodtabb, elnézőbb, ráadásul mindig, minden esetben. Arra biztatom a lányokat, ne tulajdonítsanak az ilyen elvárásoknak és soviniszta felsorolásoknak nagy jelentőséget, ha szeretettel, de határozottan, lehetőleg mellőzve a hisztit próbálnak élhető és boldog kapcsolatot kialakítani párjukkal, nem lesz gond. A férfiak nem olyan marhák, hogy elhiggyék, csak ilyen lehet a tökéletes nő. Tudják, tapasztalják, az a jó társ, aki tud áldozatot hozni, de kérni is, aki ügyesen szervez, ugyanakkor képes arra is, hogy a spontaneitás vagy irányítottság kényelmes pamlagába süppedjen. Aki szép, de nem azért, mert photoshop mintázta bőrrel és alakkal rendelkezik, hanem mert megbékélt önmagával és sugárzik a szeretettől (amit ad, amit kap). Aki izgalmas, ha kell, anya, ha kell, kishúg, ha kell, haver. És akinek vannak elvárásai is: elsőként például az, hogy ne ilyen ostoba cikkek irányítsák a férfi gondolatait.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése