2014. május 3., szombat

Apai hiba

Egyetemi barátnőmet jól megszidta az apja, amiért egy busszal később ment haza előző este a barátjától. Miközben a tanárnő érdekes részleteket idézett Freud Totem és tabu című írásából,  és lelkesen elemezgette az itt-ott felbukkanó túlkapásokat, a barátnőm könnyes szemmel csak azt sugdosta a fülembe, hogy mennyire elege van a csőlátású apjából, aki azt hiszi, az a törődés, ha megszidja a késve hazatérő huszonegy éves lányát

Bár sajnáltam őt, és egyébként nagyon rendesnek, megbízhatónak  tartottam, nem értettem, miről beszél. Teljesen természetes és jogos reakciónak éreztem az apja fellobbanását, és magamban rá is bólintottam: igenis törődés, hogy következetességgel kezeli a nagylánya esti hazameneteleit. Mekkorát változtam azóta! Sok minden kellett ehhez a változáshoz: olvasásélmények, árnyaltabb gondolkodás a társadalomban dívó nemi és szülői szerepekről, annak megtapasztalása, hogy a baráti körömben egyre több fiúból válik apa és mindegyikük másfajta törődést képvisel, meg persze a saját gyerekünk megszületése (és az ezernyi hiba, amit elkövetünk a nevelése során.) Mert a következetességre, arra fel lehet készülni, de a gyerekkel való foglalkozás fárasztó voltára, az iszonyatos erejű energiavámpír játéktevékenységekre, a folyamatosan jelen lévő, megkötő felelősségérzetre nem.

Mikor már gömbölyödött a hasam, készen álltunk a nevelési tervünkkel. Boldog, sokatmondó egymásramosolyokkal szövetkeztünk a férjemmel: nagy nyugalom volt a tudat, hogy ugyanúgy gondolkozunk a gyereknevelésről. Hogy szeretni kell, az teljesen nyilvánvaló volt, ilyen apróságok tárgyalásán nem is vesződtünk, de hogy következetesnek kell lenni, azt a témát százszor átjártuk, átbeszéltük, tudtuk, milyen hibába nem akarunk beleesni, hogy nem akarunk túltiltó szülők lenni, de kismajmot sem szeretnénk nevelni a gyerekből. A szabályok lefektetése remekül megy nekünk, azóta is egyetértünk a szabad-nemszabad felosztás rituáléjában, s tényleg nagyon ritka, ha valamiről másképp gondolkodunk ezzel kapcsolatban. Nem rossz dolog ez, de hogy gyereket vállaltunk, nem ez lett a legnagyobb gondunk és feladatunk. Szigorúnak lenni talán nem olyan nehéz (főleg a férjemnek, én engedékenyebb vagyok.) A nap bármelyik pillanatában ébernek maradni, észrevenni, ha a kicsi jól viselkedik, a jó pillanatokban elkapni a figyelmét, apait-anyait beleadni a vérszívó repülő lovas játékba, az a legnehezebb. Naná, hiszen az a legfontosabb. 

Tegnap este egy heveny beszélgetésben azt fogalmaztuk meg a férjemmel, nem elég a rosszaságot kezelni. A gyereknevelés nem csak a szabályok gyártásából, a következetesség és szerető szigor merev rendszeréből áll. Bár ez is rém fárasztó, ennél még nagyobb kényelmetlenség a játék maga, akkor kell csak igazán leküzdeni önmagunkat, mikor a délutáni jóleső kávézás közben megjelenik a kis barnaszemű, kezében tizenöt apró gumilabdával, és kéri, játsszunk vele. Ha ezekben a gyomorszorító pillanatokban képesek vagyunk leküzdeni a saját kényeleméhségünket, s nem csak én, hanem - igenis! - az apa is, akkor jogosnak hat majd minden későbbi követelésünk, és nem fog lakkszagú előadótermekben a szeretetlen szüleiről dohogni a barátnőinek. Most értettem meg az egyetemen elhangzott sérelmet, és magamban megkövetem a barátnőmet, szóról szóra átérzem, amit mondott és mélyen egyetértek vele: nem lehet elfogadni a korlátozást attól az embertől, aki nem volt képes másfajta (önfeladó) energiát belefektetni a szocializációnkba, az általános jóérzésünk előmozdításába. 

Az apai szerep egyre bővül, szerencsére. Az otthonlét nem torkollhat semmittevésbe. Hogy az apa pénzt keres, ellátja a családját és a munkában elfárad, ezeket az indokokat már nem szabad elfogadnunk. A hagyományos szerepet, miszerint csupán azzal az egy tevékenységsorával, hogy ledolgoz nyolc órát valahol, jogot formál a délutáni pihenőre és a család tagjaira kiterjedő mini-önkényuralomra, le kell vetnie. Ha megvan benne a jóérzés (tudom, sokszor ez hiányzik, és akkor fuccs az egésznek), és őt szerető gyerekeket akar nevelni, akkor törődnie kell a lurkókkal, időt és energiát kell fektetni a közös percekbe. 


 

 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése