2013. augusztus 6., kedd

Kedvenceim I.

A mai bejegyzés tulajdonképpen a tegnapi folytatása, vagyis kiegészítése. Elhatároztam, hogy időről-időre megosztok majd kisebb ajánlókat is, a kedvenc filmjeimről, internetes felületekről, (gyerek)könyvekről és zenékről. Na nem tartom magam a kultúra csúcsának, aki hihetetlen ismeretekkel rendelkezik a művészetek sava-borsáról, inkább csak lelkes amatőrnek, aki kedveli a felsorolt szellemi termékeket. Épp ezért ajánlóimat ne úgy vegyétek, mint holmi önjelölt ízlésguru "must see" listáját, inkább csak kedves felajánlásnak: "én ezeket szeretem, szerintem ezek a művek segítenek az élet szeretetében, a belső hála megteremtésében, örülnék, ha ti is gazdagodnátok általuk". 

1. Egy alkotás, amely számomra elsősorban a hála és hálátlanság jelenségéről szól: arról, hogyan tudjuk felfedezni életünkben a szépséget, a jót, a fontosat, az ajándékokat. Egy mélyreható film, bravúros színészi játékkal, nyers, de valós világábrázolással és a filmtörténet egyik legszebb monológjával. 


Itt található az említett monológ. (Angolul, a végén néhány nem odaillő fotóval.)


2. Egy blog, melynek alkotója fáradságot nem sajnálva osztja meg kreatív ötleteit, nem mulasztva egy alkalmat sem, hogy megemlítse: apró dolgokon múlik az örömünk. Igényes, szeretetteljes közeg a kikapcsolódásra, ha valaki szeret kézműveskedni. (De tudjátok, mit? Annak is, aki nem.)


Beeetérsz hozzám?

3. Jó lenne, ha ezt a könyvet mindenki elolvasná. Az ember fogékonyabbá válik a szépségre, annak felismerésére, az elfogadásra, a szűnni nem akaró újrakezdésre. Félelmetesen természetes mondatszövés, szívig hatoló érzelmek felszabadítása, öröm és bánat ambivalens fogócskája - ezt nyújtja a tehetséges írónő könyvében.

Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

Észak Mona Lisája
4. Vannak olyan (kis)gyermekkönyvek, melyek a felnőttekre is mély benyomást tesznek. Azért ajánlom Eric Carle műveit: színpompás rajzait és kedves meséit áthatja egy meleg életszeretet, mellyel mindenkiben - kicsikben és nagyokban - jóérzést ébreszt.

Eric Carle gyermekkönyvei

Íme, a telhetetlen hernyócska
5. Egy nagyon megosztó személyiség facebookos felülete lesz ajánlássorom utolsó pontja. Egy életigenlésre ösztönző, sportot népszerűsítő, hihetetlen motivációs erővel bíró édesanyáról. Én azért szeretem, mert érzem benne a szeretetre vágyást, a szeretni akarást, a törekvést, hogy boldogságát másokra is átragassza. Adatlapja pozitív, telve a szép családi élet kis memóival, és hittel, hogy másokkal is jót tehet.


Elsősorban anya

Mára ennyit. Kívánok mindenkinek derűs, hálatelt perceket! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése